|
Iedereen zou instant bamisoep in de kast moeten hebben liggen omdat:
Had ik al gezegd dat het lekker is?
- het snel klaar is
- het goedkoop is
- het lekker is
- het gezonder is dan een bak friet (denk ik)
- het een van de beste dingen is om te eten als je koud en hongerig met de motor thuis komt
- het een maaltijd wordt als je er verse groente en een ei bij doet
- het lekker is
- er vele vegetarische varianten van zijn
- er zelfs glutenvrije varianten van zijn (let op de ve-tsin!)
- er enorm veel smaken van zijn
- het erg geschikt is om mee te nemen als je gaat kamperen
- het lang houdbaar is
- nou... gewoon daarom!
Welke merken instant bamisoep zijn er te koop?
- De overbekende Nissin
- Weih Lih Food Industrial Co.
- Doll
- Yum-Yum
- Nong Shim
- Shin
- Indo-Mie
- Mama
- Koka
- Vifon (Acecook)
- Mamee, dat vage merk van de Xenos
- Salam Mie
- En nog veel meer.
|
|
Er zijn twee simpele stelregels. |
Hoe maak ik instant bamisoep klaar?
Dat staat op het pakje.
Meestal komt het neer op zoiets als : kokend water toevoegen, afdekken en drie minuten wachten.
De meeste soepjes worden nog lekkerder en voedzamer door het toevoegen van een beetje verse groente. Erg geschikt zijn: paksoi, Chinese kool, tauge, jonge prei in fijne ringetjes, courgette, of wortel. Maar eigenlijk is bijna iedere groente geschikt.
Als er geen zakje sesamolie bijgesloten zit kun je er ook zelf een scheutje bij doen. Of een snufje chilipoeder. Verzin eens wat.
Om de soep vullender te maken kun je ook een ei toevoegen. In dat geval zou ik de soep wel even koken. Je kunt het ei loskloppen en langzaam door de net niet kokende soep roeren, dan krijg je kleine sliertjes ei in je soep. Heel lekker.
Over de kwestie van het breken van de mie zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden het prettig om de mie fijn te knijpen voordat ze het pakje openmaken. Anderen vinden dat heiligschennis. Persoonlijk ben ik een aanhanger van het in grove stukken breken van het blok mie voor het openen. Ook met stokjes eten is naar mijn smaak niet verplicht. Het kan het eten van instant bamisoep natuurlijk wel tot een leuke social event maken.
Waar komt instant bamisoep vandaan?
Het concept van instant bamisoep komt uit Japan, of eigenlijk oorspronkelijk uit China. Het is de afgelopen 20 jaar vooral in Amerika heel populair geworden onder studenten, natuurlijk ook vanwege de prijs. De pakjes soep die je hier koopt komen uit Japan, Indonesie, Thailand, Korea of gewoon uit Nederland. Nissin heeft hier een fabriek.
Waaruit eet je instant bamisoep?
Uit een kom. De juiste bamisoepkom is niet zo eenvoudig te vinden.
Een goede bamisoepkom is groot genoeg (inhoud minimaal driekwart liter) en heeft een deksel. Een goed passend bordje is ook geschikt. Een voordeel daarvan is dat je het als de soep klaar is onder de kom kunt zetten. Het deksel is nodig om de soep goed heet te houden terwijl de mie zacht wordt.
Bij de toko zijn vaak mooie kommen te koop, die kosten wel wat (vanaf zo'n 5 euro) maar dan heb je ook wat: een stijlvolle kom met deksel. Ze hebben vaak blauwe vogels, vissen of draken als motief en deze blauwe motieven maken de kom in theorie ongeschikt voor de magnetron. Soms zit het mee, en soms zit het tegen.
Minder stijlvol maar wel heel practisch is een klein model glazen (oven)schaal met deksel. Deze koop je vanaf ongeveer drie euro. Ze zijn magnetronbestendig, verkrijgbaar in veel maten, kunnen in het deksel staan en je kunt de soep zien tijdens het gaar worden.Of je nu kiest voor sfeervol, of voor het gemak van de 'tron (om je eitje in de soep te kunnen pocheren), denk goed na over de strikt persoonlijke keuze voor een kom. Een goede bamisoepkom is een vriend voor het leven.
Ga naar de vergelijkingstabel.Wat zijn mijn persoonlijke favorieten?
De langste lijst besprekingen van instant bamisoepen op het Web!
|
|