De bereiding van instant bamisoep Instant  Bamisoep Bladzijde


De eerste Nederlandstalige Instant BamiSoep Bladzijde.
Iemand moest het doen.
NIEUW! Bezoek het Noedelsoep Forum!




Ramen, noedelsoep, instant bamisoep. Verschillende woorden voor hetzelfde. (Feitelijk klopt dat niet helemaal, maar is daar over zeuren echt prettiger dan instant bamisoep eten?) Het is het fastfood van Azië. Het is een van de produkten die iedereen altijd in de kast zou moeten hebben liggen, alleen weet nog niet iedereen dat. Gelukkig is er nu eindelijk ook een Nederlandse bladzijde over instant bamisoep. Zie dit gerust als een VVV : Veel Voorkomende Vragen. Open de soepkom hieronder om naar de vragen te gaan.









































Plaatje van een Nissin-verpakking.
 



































Iedereen zou instant bamisoep in de kast moeten hebben liggen omdat:

  • het snel klaar is
  • het goedkoop is
  • het lekker is
  • het gezonder is dan een bak friet (denk ik)
  • het een van de beste dingen is om te eten als je koud en hongerig met de motor thuis komt
  • het een maaltijd wordt als je er verse groente en een ei bij doet
  • het lekker is
  • er vele vegetarische varianten van zijn
  • er zelfs glutenvrije varianten van zijn (let op de ve-tsin!)
  • er enorm veel smaken van zijn
  • het erg geschikt is om mee te nemen als je gaat kamperen
  • het lang houdbaar is
  • nou... gewoon daarom!
Had ik al gezegd dat het lekker is?









































Welke merken instant bamisoep zijn er te koop?

  • De overbekende Nissin
  • Weih Lih Food Industrial Co.
  • Doll
  • Yum-Yum
  • Nong Shim
  • Shin
  • Indo-Mie
  • Mama
  • Koka
  • Vifon (Acecook)
  • Mamee, dat vage merk van de Xenos
  • Salam Mie
  • En nog veel meer.








































Waar koop je instant bamisoep?

  • Vooral bij de toko
  • Liever niet bij de supermarkt (vermijd vooral alles waar Maggi, Knorr of Unox op staat)
  • Bij Xenos (eventueel)

Instant bamisoep is verbazend goedkoop. De prijs ligt tussen de halve en de hele euro per pakje. Een hele doos is vaak voordeliger, maar dan zit je wel met een heleboel van dezelfde soepjes. (In de betere toko hangt een bordje waarop in meer of minder leesbare taal staat aangeduid dat het kopen van een hele doos inhoudt dat de smaken niet samen in een doos gaan.) Overleg met je vrienden en coordineer de inkoop, dan kun je ruilen.









































En wat moet dat met die bekers?

De meeste soorten instant bamisoep zitten in een pakje. In dat pakje vind je het bekende harde gele (eiermie) of witte (rijstmie) blok noedels plus een of meer kleine zakjes. (Hier kom ik nog op terug.) Maar er zijn ook bekers, die er enorm interessant uitzien. Vaak is het merk Cup Noodles, wat erg logisch klinkt. De bekernoedels zijn duurder dan de pakjes, maar vaak als afwisseling de moeite waard. Er zijn interessante smaken van (Vegetarian Diet with Sesame) en je maakt ze klaar in de beker zelf. Soms zit er zelfs een uitklapbaar vorkje bij. Dit soort kleine dingen maakt het leven waard om geleefd te worden.































































Hoe herken ik de lekkerste instant bamisoep?

Er zijn twee simpele stelregels.
  • Hoe meer zakjes, des te lekkerder. In de verpakking tref je een tot zelfs vijf zakjes aan. In het eerste zit het bouillonpoeder, meestal inclusief een heleboel ve-tsin. In de volgende kun je palmolie, sesamolie, gebakken uitjes, gedroogde groenten, chilipoeder of andere smaakmakers aantreffen.
Dit is geen wet van Meden en Perzen want sommige van de soepen met een of twee zakjes zijn toch erg lekker. Meer zakjes dragen natuurlijk wel bij aan het Sinterklaas-gevoel. 
  • Des te minder leesbaar de verpakking, des te lekkerder de soep. Alleen als je net als ik vegetarier bent wil je toch wel graag weten wat je eet. Daarom zijn er tegenwoordig op de in Nederland verkrijgbare soepjes handige stickers geplakt met een vertaling van de ingredientenlijst.
    Slechte vertalingen en vage kreten als 'Ready in three munites to enjoy your delicuos healty soup, yum yum' strekken ook tot aanbeveling. Ik word ook erg blij van 'Made with Japanese Technology'.









































Hoe maak ik instant bamisoep klaar?

Dat staat op het pakje.

Meestal komt het neer op zoiets als : kokend water toevoegen, afdekken en drie minuten wachten.

De meeste soepjes worden nog lekkerder en voedzamer door het toevoegen van een beetje verse groente. Erg geschikt zijn: paksoi, Chinese kool, tauge, jonge prei in fijne ringetjes, courgette, of wortel. Maar eigenlijk is bijna iedere groente geschikt.
Als er geen zakje sesamolie bijgesloten zit kun je er ook zelf een scheutje bij doen. Of een snufje chilipoeder. Verzin eens wat.
Om de soep vullender te maken kun je ook een ei toevoegen. In dat geval zou ik de soep wel even koken. Je kunt het ei loskloppen en langzaam door de net niet kokende soep roeren, dan krijg je kleine sliertjes ei in je soep. Heel lekker.

Over de kwestie van het breken van de mie zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden het prettig om de mie fijn te knijpen voordat ze het pakje openmaken. Anderen vinden dat heiligschennis. Persoonlijk ben ik een aanhanger van het in grove stukken breken van het blok mie voor het openen. Ook met stokjes eten is naar mijn smaak niet verplicht. Het kan het eten van instant bamisoep natuurlijk wel tot een leuke social event maken.









































Waar komt instant bamisoep vandaan?

Het concept van instant bamisoep komt uit Japan, of eigenlijk oorspronkelijk uit China. Het is de afgelopen 20 jaar vooral in Amerika heel populair geworden onder studenten, natuurlijk ook vanwege de prijs. De pakjes soep die je hier koopt komen uit Japan, Indonesie, Thailand, Korea of gewoon uit Nederland. Nissin heeft hier een fabriek.








































Waaruit eet je instant bamisoep?

Uit een kom. De juiste bamisoepkom is niet zo eenvoudig te vinden.

Een goede bamisoepkom is groot genoeg (inhoud minimaal driekwart liter) en heeft een deksel. Een goed passend bordje is ook geschikt. Een voordeel daarvan is dat je het als de soep klaar is onder de kom kunt zetten. Het deksel is nodig om de soep goed heet te houden terwijl de mie zacht wordt.
Bij de toko zijn vaak mooie kommen te koop, die kosten wel wat (vanaf zo'n 5 euro) maar dan heb je ook wat: een stijlvolle kom met deksel. Ze hebben vaak blauwe vogels, vissen of draken als motief en deze blauwe motieven maken de kom in theorie ongeschikt voor de magnetron. Soms zit het mee, en soms zit het tegen.

Minder stijlvol maar wel heel practisch is een klein model glazen (oven)schaal met deksel. Deze koop je vanaf ongeveer drie euro. Ze zijn magnetronbestendig, verkrijgbaar in veel maten, kunnen in het deksel staan en je kunt de soep zien tijdens het gaar worden.

Of je nu kiest voor sfeervol, of voor het gemak van de 'tron (om je eitje in de soep te kunnen pocheren), denk goed na over de strikt persoonlijke keuze voor een kom. Een goede bamisoepkom is een vriend voor het leven.


































Wat zijn mijn persoonlijke favorieten?

Ga naar de vergelijkingstabel.
De langste lijst besprekingen van instant bamisoepen op het Web!






























































Waar vind ik meer over instant bamisoep op het WWW?

Enkele relevante links:












































Als ik nog een keer 'instant bamisoep' lees, ga ik gillen.



Ga je gang.





































Wat een fantastische pagina.

Wat een volstrekte tijdsverspilling.


Je bent welkom om me dat, of iets heel anders, te melden via mijn gastenboek.
Graag zelfs.

En neem ook eens een kijkje op het splinternieuwe Noedelsoep Forum!

terug naar boven
































Ik wil over instant bamisoep, noedelsoep en ramen praten.
Waar vind ik iemand?


Hier.

Klik hier om terug te gaan naar de vragen.



























Helaas... de soep is op!

Instant BamiSoep rulez !